Ajat:s tal vid högtidlighållandet av Utöya i Helsingborg

Det är med största möjliga sorg jag står här idag för att hedra de 69 ungdomar som för tre år sedan miste sina liv på Utöya. Alla dessa lovande ungdomar hade sina liv framför sig och de ville alla göra en skillnad i världen, något de aldrig fick chansen till. En terrorist bestämde att deras liv inte var värt att leva. Han ansåg sig ha rätt att välja vilka som skulle få göra skillnad för mänskligheten, och han berövade 69 personer livet.

Dessa ungdomar fick betala sitt liv för sina politiska åsikter om en jämlik värld, en åsikt som deras mördade inte höll med om. Det är fasansfullt och fullkomligt oacceptabelt att något sådant har kunnat inträffa. Vi kan inte göra något för att få dessa oskyldiga ungdomar tillbaka, det enda vi kan göra är att hedra deras minne och att se till att något sådant aldrig sker igen! Vi SSUare kommer fortsätta att kämpa för att inte tillåta extremismen bestämma framtiden.

Det är skräckinjagande att se hur fascismen växer. Istället för att sträva framåt mot en jämlik värld går vi bakåt mot hat och förtryck. Jag står här idag tillsammans med många som hoppas på en ljusare framtid med mänskligheten i fokus oavsett kön, religion eller etniskt ursprung.

Tillsammans ska vi kämpa för en rättvis värld.

Leave a Comment