Ajat El-Khalaylis första maj-tal

ajatforstamaj

Partivänner och demonstranter!

Idag är vi här för att tillsammans fira arbetarnas dag. Det är en dag som hedrar oss alla, och påminner oss om hur viktiga och värdefulla vi är. Under denna dag demonstrerar vi och höjer vår röst, vi höjer den med rop om våra rättigheter.

Hela stan har hört vår röst och vet att vi är här idag. Vi ska visa alla att vi inte ger upp och fortsätter kämpa för att skapa ett jämlikt och rättvist samhälle.  Att alla har samma värde ska vara en självklarhet. Att arbeta utan att behöva slita ut sig med många arbetstimmar ska vi fortsätta kampen för, en sex timmars arbetsdag är vårt mål. Får vi igenom detta så skapar vi fler arbetsmöjligheter samt får arbetarna mer tid för sig själva och sina familjer.

Dagens studenter är oroliga istället för att vara glada över att de tar studenten. De känner sig oroliga och vet inte om de ens kommer att hitta ett jobb. Ska de verkligen behöva skriva på banderollen som de har hängt på sina flack under studenten, Student idag – Arbetslös imorgon? Nej, det är inte okej! Vi ska bekämpa den höga ungdomsarbetslösheten genom att införa 90-dagarsgarantin, unga ska antingen få ett jobb eller utbildning inom 90 dagar.

Vi vill ha positiva ungdomar med hopp om framtiden. Vi socialdemokrater ska arbeta för att förbättra och bekämpa dessa negativa tankar som dagens regering har skapat med sin politik. Vi ska se till att alla känner sig trygga och få de allra bästa möjligheter som finns beroende på deras behov.

Något som är väldigt viktigt som vi också ska arbeta för att lösa är bostadsproblemen. Eftersom bostäder är något vi verkligen är i behov av. Många saknar den bostad som uppfyller de önskemål man har för det hem man behöver för sig själv och sin familj. Många barnfamiljer lever i små lägenheter och har inte tillräckligt med utrymme för sina barn. Det finns inte plats för barn att leka, eller för ungdomar att få individuella utrymme. Detta är en dålig start i livet, med en dålig fortsättning. Många har säkert hört uttrycket ”För att bli vuxen måste man få flytta hemifrån”. Men hur… hur ska detta ske med en bostadsbrist som hårdast drabbar de unga.  Dagens bostadspolitik håller inte, det krävs ett ökat politiskt ansvar. Vi måste bygga fler bostäder till rimliga priser där unga har råd att bo.

Vidare vill jag säga att vi givetvis inte ska glömma våra grundare, de äldre. Människor som har levt och ägnat decennier åt att ge oss en bättre framtid, sedan glöms de bort. De borde också få känna sig trygga i samhället. Vi ska se till att ingen blir bortglömd, vi socialdemokrater ska arbeta för att få den bästa kvalitén på äldre omsorg. Vi ska inte glömma bort den orättvisa skatten som är högre för pensionstagare än löntagare, vi ska arbeta för att de ska bli lika. Det måste bli rättvist pensionen är ju en uppskjuten lön.

Jag vet att jag har varit allmän när jag talat. Men det finns ett ämne jag brinner för, och det är ungdomarnas rätt i samhället. Vi ser varje dag unga bli felaktigt behandlade. De förväntas vara vuxna men blir behandlade som barn. De ska kunna försörja sig själv, men kan inte få jobb. De förväntas ha ordning på sitt liv men kan inte ens få en bostad. Därför tycker jag att vi borde uppmärksamma de unga, de är trots allt samhällets framtid. Vi ska inte enbart bygga ett nu för oss, utan ett nu för framtida generationer och en bättre välfärd.

Slutligen vill jag nämna att i år är de inget vanligt år de är val år. Det är inte bara ett val, utan det är två. Den 25 Maj är det EU-val, och den 14 september är det val i Sverige. Så glöm inte att rösta, rösta för ett rättvist och solidariskt Sverige.

Leave a Comment